Το κράτος αρωγός στα άτομα με αναπηρία
Σύμφωνα με τις διατάξεις, «η αναπηρία δεν ορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη κάποιας σωματικής, πνευματικής, ψυχικής ή αισθητηριακής διαταραχής, αλλά σχετίζεται και με τα εξωγενή εμπόδια και τους περιορισμούς που υφίστανται τα άτομα αυτά.
Κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στην ευαίσθητη αυτή κατάσταση δικαιούται ειδικής προστασίας που προέρχεται από το κράτος, ως έκφανση της γενικότερης υποχρέωσής του να σέβεται και να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Επίσης, ορίζεται ως «υποχρέωση εκ μέρους των διοικητικών οργάνων και αρχών, ο σχεδιασμός υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία» και λαμβάνεται ως υποχρέωση των διοικητικών οργάνων και αρχών η παροχή που απαιτείται για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών Ατόμων με Αναπηρίες, προκειμένου να διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης».
Ενδεικτικά προβλέπεται «η παροχή μέτρων υποστηρικτικής τεχνολογίας, προσωπικής βοήθειας και ενδιαμέσων, εξατομικευμένης προσαρμογής διαδικασιών ή πρακτικών, εξειδικευμένων υπηρεσιών και βοηθητικών υπηρεσιών για την επικοινωνία».
Πέραν αυτών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ακόμα, «μέριμνα εκ μέρους των διοικητικών οργάνων και αρχών για διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τόσο σε συνήθεις, όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον» και εξασφαλίζουν την «βασική πληροφόρηση για τα ΑμεΑ κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με προσβάσιμους για τα άτομα αυτά τρόπους.
Ειδικότερα για τις συναλλαγές Ατόμων με Αναπηρίες στον Δημόσιο τομέα, προβλέπεται πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και κοινοποίηση διοικητικών πράξεων υπό προσβάσιμες μορφές, καθώς και η διασφάλιση του δικαιώματος ακρόασής τους με πρόσφορους όρους.