Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Συνέντευξη Τύπου για την εορταστική εκδήλωση «Η Ευρώπη σε μια μέρα», με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης

Συνέντευξη Τύπου για την εορταστική εκδήλωση «Η Ευρώπη σε μια μέρα», με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης



Η Ημέρα της Ευρώπης δεν μας δίνει μόνο αφορμή να θυμηθούμε την απαρχή της σημερινής ΕΕ ως σχεδίου ειρήνης και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά της αλλά και την ευκαιρία να στοχαστούμε και να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της.

Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα 4 Μαΐου 2017 στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ο Δήμος Στροβόλου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως η επέτειος της ιστορικής ομιλίας που έκανε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman, στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950.

Στο καλωσόρισμά της η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) κα Σόφη Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η 9η Μαΐου είναι ίσως η σημαντικότερη μέρα στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, αφού σηματοδοτεί την απαρχή της πορείας προς την Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Έκτοτε, πρόσθεσε, 500 εκατομμύρια άνθρωποι τιμούν αξίες, όπως ο σεβασμός του πολιτισμού, της καταγωγής, των ηθών, της γλώσσας και των ιδιαίτερων αξιών όλων των πολιτών της ηπείρου, ενώ το ευρωπαϊκό σύνθημα «Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίδιοι» αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτισμική και πολιτική δέσμευση του καθενός από μας προς τις επόμενες γενιές.

Ειδικότερα στην Κύπρο, ένα μικρό κράτος μέλος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αισθανόμαστε εντονότερα την ασφάλεια της αγκαλιάς της ΕΕ, υπέδειξε η κα Μιχαηλίδου. Με τη χώρα μας να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή, οι πλάτες της Ένωσης λειτουργούν ως πανοπλία προστασίας προς τον Κύπριο Ευρωπαίο πολίτη και τα όνειρα για τα παιδιά του. Η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι το ΓΤΠ έχει και φέτος την ευκαιρία και τη χαρά να συνεισφέρει στη διοργάνωση της Ημέρας της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2017 και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς δύο πολύ στενούς συνεργάτες του ΓΤΠ, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη και τον Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντρέα Κεττή. Εξέφρασε, τέλος, τις ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Αντρέα Παπαχαραλάμπους για την παραχώρηση του χώρου και των Υπηρεσιών του Δήμου, όπως και για την όλη συνεργασία στη διοργάνωση, αλλά και στην ομάδα του ΓΤΠ, που εργάζεται για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους εξέφρασε χαρά και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι φέτος ο Δήμος Στροβόλου φιλοξενεί στο Πάρκο Ακρόπολης την εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στους πολίτες αλλά και οι πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια εκδήλωση, είπε, που προάγει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή πολιτισμών και ιδεών, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη όλων των πολιτών. Σήμερα, πρόσθεσε, που η συνοχή της Ευρώπης κινδυνεύει κατά κάποιον τρόπο, οφείλουμε να σταθούμε πιο κοντά στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, η οποία μόνο θετικά έχει να προσφέρει για τον λαό μας αλλά γενικότερα, για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Τη σύλληψη της ιδέας και την ίδρυση της ΕΕ αρχικά ως σχεδίου ειρήνης (peace project), υπογράμμισε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Αντρέας Κεττής, προσθέτοντας ότι το πιο ισχυρό μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Ο κ. Κεττής αναφέρθηκε επίσης στη φετινή 60η επέτειο από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης που, όπως είπε, αποτέλεσαν τον πρόδρομο της σημερινής ΕΕ, θέτοντας ένα ισχυρό, θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με όλες τις αδυναμίες της, είναι ακόμα και τώρα ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η Ευρώπη σε απάντηση των αιματηρών συγκρούσεων, υπέδειξε ο κ. Κεττής, προσθέτοντας ότι και η Ημέρα της Ευρώπης πρέπει να αντικρίζεται πρώτα και κύρια ως μια γιορτή ειρήνης. Όσο για τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον της, ο κ. Κεττής τόνισε ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν από τα 500 και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίους. Και σε αυτή τη προσπάθεια, είπε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της ΕΕ. Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να προσέλθουν στην εορταστική εκδήλωση που θα γίνει στις 13 Μαΐου, στο Πάρκο Ακρόπολης, στον Στρόβολο, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Για τη διττή σημασία της Ημέρας της Ευρώπης ως ημέρας γιορτής αλλά και στοχασμού, μίλησε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης. Όπως είπε, θέλουμε να γιορτάσουμε όλα όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα η ΕΕ, που δεν είναι λίγα παρότι τα εκλαμβάνουμε ως αυτονόητα, όπως είναι η ειρήνη, η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ και η ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει και να στοχαστούμε για το πού πηγαίνει η Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει εξωτερικά προβλήματα αλλά και εσωτερική ανησυχία. Αυτό δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσουν λίγοι γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες, τόνισε ο κ. Μαρκοπουλιώτης και υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα παρουσίασε μια Λευκή Βίβλο με πέντε πιθανά σενάρια για το Μέλλον της Ευρώπης, χωρίς να προκρίνει κάποιο από αυτά, αλλά δίδοντας τον λόγο στους πολίτες.

Το πρόγραμμα της φετινής εορταστικής εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης στην Κύπρο, με τίτλο «Η Ευρώπη σε μια Μέρα», που συνδιοργανώνουν το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με τη στήριξη του Δήμου Στροβόλου παρουσίασε η Λειτουργός του ΓΤΠ κα Λέλια Λαμπριανίδου. Όπως ανέφερε η κα Λαμπριανίδου, όσοι παρευρεθούν το Σάββατο 13 Μαΐου από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Ακρόπολης, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα από ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ΕΕ στους πολίτες της και να γνωρίσουν ή να θυμηθούν όχι μόνο τις ιδιαιτερότητες που μας κάνουν ξεχωριστούς αλλά κυρίως όσα μας ενώνουν ως Ευρωπαίους πολίτες. Εκεί θα τους περιμένουν Πρεσβείες χωρών της ΕΕ έτοιμες να προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μια γεύση από τις χώρες τους αλλά και αρμόδιοι φορείς, οι οποίοι θα ενημερώνουν για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Στη συντροφιά τους θα βρίσκονται και οι δημοφιλείς παραγωγοί του Love FM Τάσος Τρύφωνος και Χριστιάνα Αρτεμίου, με ένα ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα αλλά και οι «Cyprus Loves Zumba», η Σχολή Χορού Αντιγόνης Τασουρή και το Μουσικό Λύκειο Λεμεσού. Επίσης, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά, περίπτερα φιλανθρωπικών οργανώσεων, απολαυστικές λιχουδιές και πολλές εκπλήξεις υπόσχονται μια ευχάριστη και δημιουργική βόλτα στην Ευρώπη.

Η κα Λαμπριανίδου αναφέρθηκε επίσης στη μακροχρόνια συνεργασία του ΓΤΠ με το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο που δεν εξαντλείται στην Ημέρα της Ευρώπης, αλλά περιλαμβάνει τη διοργάνωση πολλών άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με στόχο την ενημέρωση των Κυπρίων για το πώς οι πολιτικές της ΕΕ επηρεάζουν θετικά την καθημερινή τους ζωή και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στον δημόσιο διάλογο. Εξάλλου, πρόσθεσε, η παρουσία της ΕΕ στην Κύπρο αλλά και η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ καταγράφονται και στον ιστότοπο του ΓΤΠ με όλες τις αναγκαίες συνδέσεις (links) στις αρμόδιες πηγές πληροφόρησης για θέματα χρηματοδότησης και άλλα, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα πολιτικών της ΕΕ. Όλα αυτά, κατέληξε, αποτελούν απτό δείγμα της αφοσίωσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής μας κουλτούρας και ταυτότητας.