Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Δες τη ζωή σου με άλλο μάτι! Από τη Νεφέλη Μπέτα

Δες τη ζωή σου με άλλο μάτι!

*Από τη Νεφέλη Μπέτα


Είναι λοιπόν αυτή η ζωή γεμάτη εκπλήξεις, απογοήτευσεις, βαρεμάρα κάποιες φορές, ή και όλες τις εξελίξεις μαζί. Εσύ σε αυτόν τον κικεώνα που λέγεται ζωή -ως φυσιολογικός άνθρωπος- φυσικά είναι λογικό μερικές φορές, να αγανακτείς, να τα βλέπεις όλα μαύρα. Ξέρεις, όμως, ότι αυτό δεν σε βοηθά. Σε πρακτικό επίπεδο μάλιστα, κάνει τη ζωή σου χειρότερη.
Υπάρχουν όμως και κάποιες τακτικές -τρικ του εγκεφάλου σου- που αν τα ενεργοποιήσεις, θα δεις τη ζωή με άλλο μάτι ή με άλλα λόγια τη ζωή να σου ''κλείνει'' το μάτι!

1. ΖΗΣΕ το σήμερα
Πώς να στο πούμε; Ό,τι έγινε έγινε. Σε πλήγωσε, σε δίδαξε, τελείωσε. Σταμάτα να βασανίζεις το μυαλό σου για το πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια ιστορία. Απ'όσο είναι γνωστό μηχανή του χρόνου -για εμάς τους κοινούς θνητούς τουλάχιστον- δεν έχει βρεθεί κι έτσι αυτές οι σκέψεις καθίστανται αβάσιμες -αν όχι ανόητες- . Οk, το κατάλαβες. Επόμενο βήμα: Η αποδοχή. Το αποδέχεσαι και προχωράς στο επόμενο level! Αποφασίζεις να σκεφτείς θετικά, να είσαι πλήρης με όσα έχεις και να μην σκέφτεσαι όλα αυτά που δεν έχεις. Παρ'το απόφαση: Ό,τι έχουμε είναι το τώρα. Διασκέδασέ το με την ψυχή σου λοιπόν.

2. ΝΑ είσαι ο εαυτός σου
Περνάμε τα νεαρά χρόνια της ζωής μας συνήθως, τροποποιώντας το χαρακτήρα μας, έτσι ώστε να γίνουμε αποδεκτοί. Στους συμφοιτητές, στους συναδέλφους, στη σχέση μας... Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε -αφού έχουμε φτάσει στα όριά μας- ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, καθώς προσελκύουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές που δεν έχουν σχέση με μας, αλλά με το ρόλο που υποδυόμασταν για να γίνουμε αποδεκτοί. Κανένας άνθρωπος, δε μπορεί να γίνει καλύτερος από όταν είναι 100% ο εαυτός του. Με τις φοβίες του, τις ανασφάλειές του, τα ελαττώματα, αλλά κι όλα αυτά τα προτερήματα που τον κάνουν ξεχωριστό. Έλα, χαμογέλα, πέτα τη μάσκα σου!

3.ΧΑΛΑΡΩΣΕ κι ΑΠΟΛΑΥΣΕ το
Οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι είναι εκείνοι που απολαμβάνουν τις επιλογές τους. Επέλεξε να κάνεις αυτό που αγαπάς, να μην κινείσαι αποκλειστικά με το γνώμονα καταξίωση-χρήμα.
Το λέει και το τραγούδι: Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά... Είναι του δρόμου η χαρά!

4.ΣΚΕΨΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΤΙΚΑ
Ό,τι αισθανόμαστε εσωτερικά βγαίνει προς τα έξω. Άρα, εσύ αποφασίζεις το τι αντανακλά η εικόνα σου, η αύρα σου με άλλα λόγια. Τα άσχημα συναισθήματα δημιουργούν ψυχοσωματική δυσφορία. Δεν είναι τυχαίο που όταν είσαι μελαγχολική και κακόκεφη και επιπλέον, έρχεται όλο αυτό να το επιδεινώσει και ένα κρυολόγημα. Όχι, δεν είναι η κακή σου τύχη! Η κακή σου ψυχολογία απλά έριξε την άμυνα του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Μην προκαταβάλλεις τον εαυτό σου, δες τη θετική πλευρά...Μέχρι που θα εθιστείς στη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων!

5. ΑΠΟΔΕΞΟΥ Ό,ΤΙ ΕΧΕΙΣ
Οι έρευνες μιλούν από μόνες τους. Οι χαρούμενοι, χαμογελαστοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα προσδοκιών σε σχέση με τους δυστυχείς -που όπως οι έρευνες πάντα υποστηρίζουν- πάσχουν από το σύνδρομο του ανικανοποίητου που οδηγεί σ'ένα δίχως τέλος κυνήγι της ευτυχίας. Δε λέμε να μην ζητάς κι άλλα από τη ζωή σου, αλλά ενώ βάζεις κι άλλους στόχους και σκοπούς να μην ξεχνάς όλα αυτά που γενναιόδωρα σου πρόσφερε το σύμπαν. Είναι γνωστό: Το σύμπαν συνωμοτεί (το είπε κι ο Coelho) και σίγουρα, δεν συμπαθεί τους αχάριστους!

6. ΣΤΑΜΑΤΑ Ν'ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ
Μην αγχώνεσαι. Μην ανησυχείς για όλα γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορείς να τα ελέγχεις. Δεν αφήνεις τίποτα από αυτά που μπορείς να πράξεις, αλλά ως εκεί. Παρ΄το απόφαση και μην μικραίνεις άδικα το προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής σου: Δεν είμαστε παντοδύναμοι!

7. ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ, Η ΕΥΤΥΧΙΑ...
Το ανώτατο ιδανικό σου να είναι η ευτυχία. Σε κάθε τι που κάνεις να υποβάλλεις στον εαυτό σου την ερώτηση: ''Με κάνει ευτυχισμένη;''. Και ξέρεις καλύτερα από όλους εσύ την απάντηση.