Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η τελειομανία μήπως καταστρέφει τη ζωή σου; *Από τη Νεφέλη Μπέτα

Η τελειομανία μήπως καταστρέφει τη ζωή σου;
*Από τη Νεφέλη Μπέτα

Η τελειομανία χαρακτηρίζεται ως η νεύρωση της νέας εποχής. Είναι η αντίληψη της τελειότητας ως κάτι που όχι απλά πρέπει να επιτευχθεί, αλλά οφείλει να επιτευχθεί. Για έναν τελειομανή, δεν συγχωρούνται τα λάθη τόσο προς τους άλλους, αλλά κυρίως προς τον εαυτό του. Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν ότι οι τελειομανείς άνθρωποι δεν τα κάνουν όλα τέλεια χάρη στην τελειομανία τους, αλλά λόγω της υπερβολικής τους επιθυμίας να είναι όλα τέλεια. Μήπως, όμως, αντί η τελειομανία να διαμορφώσει τη ζωή σου ακριβώς όπως την ονειρευόσουν τελικά σου την καταστρέφει και παράλληλα, χαλάει τη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους; Με άλλα λόγια, μήπως η τελειομανία σου είναι το προσωπικό σου είδος σαμποτάζ;
Δες πώς η τελειομανία μπορεί να σαμποτάρει τη ζωή σου:
-Eίναι δύσκολο για κάποιον να ζήσει ή να συνεργαστεί μαζί σου. Πράγματι, αν είσαι τελειομανής δεν είσαι κι ο πιο καλόβολος/ευχάριστος σύντροφος ή συνεργάτης. Παράλληλα, η τελειομανία μπορεί να «βλάψει» την προαγωγή σου, καθώς ναι μεν για τις ηγετικές θέσεις αναζητούνται άνθρωποι ικανοί που να φέρνουν αποτελέσματα, εν τούτοις οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να είναι συνεργάσιμοι και να «εμπνέουν» τους συνεργάτες τους στην παραγωγή της δουλειάς. Οι συνεργάτες πρέπει να πρωτίστως να νιώθουν άνετα και σίγουρα, με έναν τελειομανή κανείς δεν νιώθει άνετα, αλλά αγχώνεται κι αποδίδει λιγότερο.
-Το σκέφτεσαι πολύ. Για την ακρίβεια το παρασκέφτεσαι. Τόσο που χάνεις χρόνο που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος. Παρόλα αυτά, το σκέφτεσαι τόσο που η προετοιμασία σου μπορεί να πάρει αιώνες κι αυτό όχι γιατί δεν το παίρνεις απόφαση, αλλά γιατί φοβάσαι μην αποτύχεις μήπως δεν το κάνεις πραγματικά καλά, τέλεια.
Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Θέσε από την αρχή τις προτεραιότητές σου για να μη χάνεις χρόνο άσκοπα. Ο Pareto έχει διατυπώσει μια αρχή. Το 20% της εργασίας που κάνεις είναι η πραγματική εργασία και το 80% κάνεις οτιδήποτε άλλο ή μάλλον σκέφτεσαι πώς να το κάνεις τέλεια. Αντίστρεψε αυτόν τον κανόνα και κάνε την πραγματική εργασία σε βαθμό 80% και στο 20% έχεις το χρόνο να το σκεφτείς.
Μπορεί να σε αρρωστήσει ψυχικά ή σωματικά. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Trinity Western οι τελειομανείς διατρέχουν κατά 51% κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι τελειομανείς επίσης, είναι επιρρεπείς σε διανοητικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, κρίνουν αρνητικά τον εαυτό τους και αισθάνονται αποτυχημένοι.
Το «κλειδί» στο να λύσεις το πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσεις. Αν μπορείς να αφήσεις μια δουλειά σου για αύριο τότε δεν είσαι τελειομανής. Αν, όμως, όχι τότε η τελειομανία σε έχει καταβάλει και πιθανός είσαι πιεσμένη ή και κακόκεφη. Οι ειδικοί συστήνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνεις επίτηδες λάθη και να μην τα διορθώνεις.