Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απένειμε τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστήμων

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απένειμε τα
Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστήμων


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών απονέμεται στους πιο κάτω για την προσφορά τους:

ΓΡΑΜΜΑΤΑ  

Κώστας Γιαγκουλλής
Ο Κώστας Γ. Γιαγκουλλής έχει σημαντική και πολυσχιδή προσφορά στον τομέα των Γραμμάτων στην Κύπρο. Στο ογκώδες συγγραφικό του έργο, προϊόν συστηματικής και υποδειγματικής έρευνας, ξεχωρίζουν οι δεκάδες μελέτες και βιβλία του που είναι αφιερωμένες στην κυπριακή λαϊκή ποίηση και στους Κύπριους ποιητάρηδες: Ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο της λαϊκής μας παράδοσης, το οποίο ήταν παραμελημένο, παρεξηγημένο και υποτιμημένο από τη φιλολογική έρευνα, και το οποίο ανέδειξε η δική του πολυετής μελέτη και προσπάθεια, σε έναν τομέα, στον οποίο υπήρξε πρωτοπόρος και θεμελιωτής της επιστημονικής καταγραφής και τεκμηρίωσης. Ανάλογης σπουδαίας σημασίας είναι και το δημοσιευμένο συγγραφικό του έργο για την κυπριακή διάλεκτο και το λεξικό της, την κυπριακή λογοτεχνία και λαογραφία, το κυπριακό θέατρο σκιών. Στο έργο του, έχουν διασωθεί και αποθησαυριστεί χιλιάδες λέξεις και στοιχεία της πλούσιας μακραίωνης λαϊκής και εθνικής μας παράδοσης που κινδύνευαν να χαθούν οριστικά.

Παράλληλα, υπηρέτησε την κυπριακή εκπαίδευση σε όλες της βαθμίδες της, από φιλόλογος καθηγητής μέχρι διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ενώ δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εκείνο, όμως, που διακρίνει κυρίως το έργο του, το οποίο εκπονήθηκε εν πολλοίς στα χαλεπά χρόνια ύστερα από την τουρκική εισβολή του 1974, είναι η σπάνια για τα δεδομένα της Κύπρου συστηματικότητα, επιμονή και αφοσίωση.


Μιχάλης Πασιαρδής
Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Κύπριους ποιητές. Γράφει ποίηση από τα νεανικά του χρόνια. Εκτός από τις έντεκα ποιητικές του συλλογές που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, έχει ασχοληθεί και με το θέατρο, ενώ για δεκαετίες έγραφε χρονογραφήματα που δημοσιεύονταν καθημερινά στη στήλη που διατηρούσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και μεταδίδονταν από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ). Έχει γράψει υψηλής αισθητικής ποιήματα και θεατρικά έργα και στην κυπριακή διάλεκτο. Στα θεατρικά του έργα, περιλαμβάνονται δημοφιλή στο κοινό έργα και έργα μνήμης και ταυτότητας που υμνούν τις παραδοσιακές αξίες των κατοίκων του νησιού μας.

Εκτός από την καθολική αναγνώριση του ποιητικού του έργου, ο Μιχάλης Πασιαρδής ξεχωρίζει και έχει καταξιωθεί στον πνευματικό κόσμο της Κύπρου για το ήθος και τη σεμνότητά του. Βάρδος της κυπριακής λαϊκής ποίησης, σκιαγράφησε με τον πηγαίο λόγο του, με τα πιο ατόφια χρώματα τον κόσμο της Κύπρου. Τα ποιήματά του άγγιξαν την ψυχή του κυπριακού και ευρύτερα του ελλαδικού κοινού, μέσα από τη μελοποίηση στίχων του σημαντικών Κυπρίων συνθετών και ερμηνευτών από τον πανελλήνιο χώρο όπως ο Μάριος Τόκας, ο Νίκος Παπάζογλου, η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό άνθρωπο των κυπριακών γραμμάτων, με συνέπεια γραφής και παρουσίας.

Πέτρος Στυλιανού
Ο Πέτρος Στυλιανού έχει σημαντικό συγγραφικό και λογοτεχνικό έργο, ενώ έχει προσφέρει από διάφορες θέσεις και με πολλές ιδιότητες μεγάλες υπηρεσίες στην υπόθεση της διάσωσης και της συντήρησης της πολιτιστικής παράδοσης και της ιστορικής μνήμης του τόπου μας. Στο συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζουν η διδακτορική του διατριβή για την Οκτωβριανή εξέγερση του 1931 και τα βιβλία του για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-‘59 και την τουρκική εισβολή του 1974, όπως την βίωσαν οι άμαχοι που συνελήφθηκαν από τον κατοχικό στρατό. Το δημοσιευμένο λογοτεχνικό του έργο είναι τεράστιο, σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη.

Παράλληλα, επέδειξε τεράστια προσφορά στα κοινά και στους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία. Στα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε μέλος της ΚΑΡΗ και ανήκε σε μια μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών που εγκατέλειψαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών για να στελεχώσουν την ΕΟΚΑ. Συνελήφθηκε και βασανίστηκε από το αποικιακό καθεστώς και φυλακίστηκε στην Κύπρο και στην Αγγλία. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπηρέτησε, ανάμεσα σε άλλα, ως εκπαιδευτικός, βουλευτής, υφυπουργός Εσωτερικών, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πολιτιστικά θέματα και για το θέμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου στην Κύπρο, Δήμαρχος Έγκωμης. Με αυτές του τις ιδιότητες, αλλά και με προσωπικό αγώνα αγωνίστηκε για τη διά βίου μάθησης, τη δημιουργία έργων πολιτιστικής υποδομής, τη διαφύλαξη και τη διεθνή προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΤΕΧΝΕΣ
         
Τζένη Γαϊτανοπούλου
Το όνομα της Τζένης Γαϊτανοπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του κυπριακού θεάτρου. Αν και γεννημένη στα Ιεροσόλυμα, το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας καλλιτεχνικής της πορείας το έχει πραγματοποιήσει στην Κύπρο. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ στην Κύπρο εργάστηκε στον Οργανισμό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου, στο Θέατρο του ΡΙΚ και, στη συνέχεια, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Παράλληλα, είχε γόνιμη συνεργασία με το κυπριακό ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Η Τζένη Γαϊτανοπουλου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου, ερμηνεύοντας πλήθος σπουδαίων ρόλων σε σημαντικά έργα του διεθνούς, του σύγχρονου ελλαδικού, αλλά και του κυπριακού δραματολογίου, καθώς και της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Η αφοσίωση και η αγάπη της για τη θεατρική τέχνη και το κυπριακό θέατρο, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση για δεκαετίες, σε συνδυασμό με τη ζεστή της προσωπικότητα και το πηγαίο ταλέντο της, την κατέστησαν ως μια από τις πιο αγαπητές πρωταγωνίστριες του κυπριακού θεατρόφιλου κοινού.

Διακρίνεται για τον πλούτο των εκφραστικών της ικανοτήτων, την άρτια τεχνική και ερμηνεία της. Η αδιάλειπτη παρουσία της στη θεατρική ζωή του τόπου, στις κρίσιμες πρώτες δεκαετίες ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατατάσσουν αναμφίβολα ανάμεσα στους σκαπανείς του κυπριακού θεάτρου και στις μεγάλες κυρίες της θεατρικής μας ιστορίας.

Σιπριέν Κατσαρής
Ο Σιπριέν Κατσαρής, Κύπριος που έχει γεννηθεί και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για το έργο του ως πιανίστας και ως συνθέτης και την αγάπη των μαθητών του ως καθηγητής πιάνου. Έχει κάνει λαμπρές σπουδές κοντά σε καθηγητές-μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής μουσικής και εμφανίστηκε σε συναυλίες, με μερικές από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο όπως την Berlin Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, Concertgebouw Orchestra του Άμστερνταμ, κ.ά. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με παγκοσμίου φήμης μαέστρους όπως τον Leonard Bernstein, Christoph Von Dohnayi, Kurt Masur και πολλούς άλλους.

Έχει κάνει πολυάριθμες ηχογραφήσεις με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, αποσπώντας υμνητικές κριτικές και ενθουσιώδη σχόλια σε έντυπα μέσα πολλών χωρών. Έχει κάνει masterclasses σε διάσημες μουσικές ακαδημίες και κονσερβατόρια όπως το Mozarteum στο Salzburg, το Royal Conservatory της Χάγης, στο Κονσερβατόρια της Αγίας Πετρούπολης και άλλα.

Έχει χαρακτηριστεί από μουσικούς κύκλους ως ένας από τους 100 μεγαλύτερους πιανίστες του κόσμου των τελευταίων 100 ετών. Βιρτουόζος του πιάνου και αναγνωρίσιμη μορφή διεθνώς της σύγχρονης κλασικής μουσικής, τιμά και προβάλλει το όνομα της πατρίδας του Κύπρου και του Ελληνισμού, με τις εμφανίσεις, το έργο και την καθολική του καταξίωση.

Γιώργος Σκοτεινός
Ο ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός γεννήθηκε στη Λεμεσό, αλλά έζησε από μικρό παιδί μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 στην Αμμόχωστο. Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-’59, στον οποίο είχε ενεργή ανάμειξη, συνελήφθηκε, σε νεανική ηλικία, από το αποικιακό καθεστώς και φυλακίστηκε στην Κύπρο και την Αγγλία. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, παρακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε με σπουδές κινηματογράφου και ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη.

Αδιάλειπτη και εντυπωσιακή είναι η εικαστική του παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πάμπολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και έχει τύχει πολλών διακρίσεων ανάμεσα τους και από την Μπιενάλε Αλεξανδρείας και το χρυσό βραβείο στην Τριενάλε Ινδιών.

Το διεπόμενο από πολιτική ηθική και ηλιοκεντρική σύλληψη του κόσμου εικαστικό έργο του, με διεισδυτική ματιά και βαθύτατο στοχασμό, παρουσιάζει κατά κύριο λόγο ανάγλυφη την εικόνα του κόσμου της Κύπρου στον αέναο ιστορικό της κύκλο, με ειδική αναφορά στη σύγχρονη τραγωδία της. Η αγάπη για τη γενέθλια γη του, την Αμμόχωστο και τους ανθρώπους της, απεικονίζεται εύγλωττα στα έργα του, άμεσα ή έμμεσα, με ευαισθησία και τρυφερότητα, δραματικότητα και νοσταλγία.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Λουκάς Χριστοφόρου
Ο φυσικός Λουκάς Γ. Χριστοφόρου είναι ένας από τους Κύπριους επιστήμονες που τιμούν τη γενέτειρά τους Κύπρο με το ερευνητικό, συγγραφικό και ακαδημαϊκό τους έργο. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, του οποίο αναγορεύτηκε διδάκτορας και Doctor of Science.

Εργάστηκε στο Oak Ridge National Laboratory των ΗΠΑ ως ερευνητής και ως διευθυντής του Τμήματος Ατομικής και Μοριακής Φυσικής και Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics). Καταξιωμένος διεθνώς, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα του.

Από το 1995, έχει τον τίτλο του Senior Corporate Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory. Το ερευνητικό του έργο αφορά στην Ατομική και Μοριακή Φυσική, τη Φυσική Ακτινοβολιών και Πλάσματος και τις θεμελιώδεις αντιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων με άτομα και μόρια σε όλες της καταστάσεις ύλης. Οι έρευνές του είναι διεθνούς απήχησης με εφαρμογές κυρίως στις τεχνολογίες υλικών, πλάσματος και ενέργειας.

Στο συγγραφικό του έργο, περιλαμβάνονται περισσότερα από 400 επιστημονικά άρθρα και 29 βιβλία, ενώ είναι κάτοχος 14 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Είναι μέλος δεκάδων εθνικών και διεθνών ακαδημαϊκών ενώσεων και εταιρειών, έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις και του απονεμήθηκαν αρκετοί κρατικοί και ακαδημαϊκοί τίτλοι. Από το 2001, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών αποτέλεσαν φέτος οι πιο κάτω:

Πρόεδρος:    Ανδρέας Φυλακτού
Μέλη:           Ανδρέας Βοσκός
                    Στέλιος Καυκαρίδης
                    Νέλλη Λουκαΐδου
                    Πέτρος Παπαπολυβίου
                    Νίκος Χαραλάμπους
                    Δέσπω Φρειδερίκου
                    Γιάννης Ιωάννου
                    Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού

Τα Αριστεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Η ημερομηνία της τελετής θα ανακοινωθεί αργότερα.