Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ 27 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ 27 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

 ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΝΙΚΗΣ 2015 (MWP2015)
Στην  εφαρμογή φωτονικών και οπτικών μεθόδων σε συστήματα που λειτουργούν σε πολύ υψηλές συχνότητες όπως για παράδειγμα σε ραντάρ και κινητή τηλεφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του αναδυόμενου τομέα της τεχνολογίας 5G (5ης γενεάς) στην οποία επενδύουν κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ιαπωνία, εστίασε το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Μικροκυματικής Φωτονικής 2015 (MWP2015), που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, προσελκύοντας 135 συμμετέχοντες από 27 χώρες. Ο Πρόεδρος του Διεθνές Συνεδρίου MWP2015 ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Ιεζεκιήλ, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Κατά το Συνέδριο, παρουσιάστηκαν και νέες εφαρμογές στη βιοϊατρική απεικόνιση και ραδιο-αστρονομία. Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Li Di από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών παρουσίασε συνοπτικά το μεγάλο έργο «Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope» (σφαιρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 500 m) και την εντυπωσιακή μηχανική πάνω στην οποία στηρίζεται η δημιουργία και λειτουργία του, ενώ ο Καθηγητής Pierre Berrini από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα παρουσίασε διάφορες εφαρμογές για ανίχνευση ασθενειών χρησιμοποιώντας φωτονικές μεθόδους. Άλλοι κορυφαίοι προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ιαπωνία, την Κορέα και τις ΗΠΑ εστιάστηκαν στην τάση χρησιμοποίησης ακόμα πιο υψηλών συχνοτήτων της τάξεως του 1 THz (δηλαδή περίπου 1.000 φορές πιο μεγάλες από τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κινητή τηλεφωνία) για να είναι σε θέση μελλοντικά οι διάφοροι παροχείς κινητής τηλεφωνίας και διαδικτυακών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις ολοένα και πιο αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών για πιο υψηλές ταχύτητες πρόσβασης σε μεγάλους όγκους δεδομένων. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι παρουσιάσεις στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των ολοκληρωμένων φωτονικών κυκλωμάτων, ένα πεδίο παρόμοιο μ’ αυτό των ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (που άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των ανθρώπων σε πολλούς τομείς, π.χ. κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ.) και απολύτως αναγκαίο για τη δημιουργία μελλοντικών συστημάτων επικοινωνίας χαμηλού κόστους.
Στο συνέδριο, παρευρέθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες του τομέα της φωτονικής συμπεριλαμβανομένων της προέδρου του συλλόγου IEEE στην φωτονική, Καθηγήτριας Dalma Novak, και τριών κύριων ομιλητών, κορυφαίων επιστημόνων – πιο συγκεκριμένα ο Καθηγητής John Bowers από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  Σάντα Μπάρμπαρα, ο Καθηγητής Alwyn Seeds από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και ο Καθηγητής Ken-ichi Kitayama από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα.