Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ



 



ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ





Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, για να τιμήσει τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955,

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Oι έννοιες της Ελευθερίας". Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι η αναγκαία συνθήκη της ύπαρξης της ελευθερίας.  Για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η ελευθερία, συνέχισε ο κ. Κιτρομηλίδης, χρειάζεται να νοηθεί ως ανοχή, ως σεβασμός των δικαιωμάτων και της ακεραιότητας του ατόμου, της ετερότητας, του πλουραλισμού και της αμφισβήτησης ως τρόπου εκδήλωσης του δημοσίου βίου και ως ικανότητα να ζούμε με τη διαφωνία χωρίς να στιγματίζουμε τα κίνητρα των διαφωνούντων.  Όταν οι κοινωνίες μας, υπογράμμισε ο Καθηγητής, εσωτερικεύσουν και μάθουν να ζουν με αυτές τις αξίες, τότε θα έχουν πραγματώσει στο συλλογικό τους βίο την ελευθερία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι η φιλοπατρία των ηρώων μας πρέπει να αποτελεί έμπνευση για εμάς.  Η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία τους θα πρέπει να μας βρουν μιμητές.  Η πρόταξη σε όλες τις περιπτώσεις, του συμφέροντος της πατρίδας, πρέπει να συνετίσει όλους, τόνισε ο Πρύτανης.  «Στη ζωή του καθενός υπάρχουν στιγμές που τον καταξιώνουν, που τον φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία, στιγμές που το φως χύνεται στις ψυχές των ανθρώπων, αποκτούν καθαρότητα και οδηγούν στην συνειδητοποίηση του χρέους.  Τέτοιες στιγμές ήταν η 25η Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955 στις οποίες σήμερα ειδικά  πρέπει να στραφούμε για να επαναβεβαιώσουμε τη δική μας ευθύνη για διασφάλιση της πραγματικής ελευθερίας σε όλες τις διαστάσεις, έννοιες και μορφές, εδαφική, κοινωνική, πολιτισμική, διαφυλετική και σεβασμού της διαφορετικότητας», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου που συνεχίζει για 22 χρόνια να φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και να τιμά τις Εθνικές Επετείους με μεγάλο σεβασμό και συγκίνηση.

Το φετινό Βραβείο Θεμιστοκλή Δέρβη παρέλαβε η Χριστιάνα Θεοδώρου, Διδακτορική Φοιτήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας η οποία διακρίθηκε για την υψηλή ακαδημαϊκή της επίδοση και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, κατά την εκδήλωση απονεμήθηκαν τέσσερεις υποτροφίες σε δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές που προέρχονται από την Επαρχία Κερύνειας και εξασφάλισαν υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση.  Η απονομή πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, κα Ελένη Κολιού και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι φοιτήτριες που παρέλαβαν τις υποτροφίες είναι οι,  Μαρίνα Χαραλάμπους, Τμήμα Νομικής, από τον Καραβά, η Ραφαέλλα Ηλία, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, από το Διόριος, Ελένη Σωτηρίου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, από τον Άγιο Επίκτητο και Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε  η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας Νίκου Μαλιάρα και η Χορωδία και Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της Αργυρώς Χριστοδούλου και του Γιώργου Καλογήρου. Ακούστηκαν μελοποιημένα αποσπάσματα αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας σε μετάφραση Ανδρέα Βοσκού και παραδοσιακά και πατριωτικά τραγούδια.

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε με τη συμμετοχή του και ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Αιμίλιου Κόνισσου.

Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το ΚΥΠΕ.