Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ



Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´ ανακοινώνει ότι το Πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος έχει αναβαθμιστεί με τη διάθεση στους επισκέπτες του αυθεντικών εικόνων, ψηφιδωτών και ξυλογλύπτων από καταξιωμένους καλλιτέχνες του τόπου μας.

                     Ως γνωστό, το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει την πλουσιότερη και πιο
αντιπροσωπευτική συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, που έχουν την προέλευσή τους από ολόκληρη την Κύπρο. Στη συλλογή του εκτίθενται πέραν των τριακοσίων εικόνων, που χρονολογούνται από τον 12 ο έως και τον 20ό αιώνα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από τον 9 ο αιώνα έως το 18ο αιώνα, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας της Κύπρου, όπως ιερά κειμήλια, σκεύη και ιερά άμφια.  Ιδιαίτερη θέση στη συλλογή κατέχουν τα επαναπατρισθέντα σπαράγματα ψηφιδωτών του 6 ου αιώνα από την αψίδα του ναού της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, ο τοιχογραφημένος τρούλλος και η αψίδα του Αγίου Ευφημιανού της Λύσης (13 ος αιώνας) και τα σπαράγματα τοιχογραφιών του τέλους του 15 ου – αρχών 16ου αιώνα από το ναό του Αντιφωνητή στην Καλογραία, καθώς επίσης εικόνες από διάφορες κατεχόμενες εκκλησίες, που επανακτήθηκαν ύστερα από δικαστικούς αγώνες ή δωρεές από το εξωτερικό και μαρτυρούν τη βάναυση καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από Τούρκους αρχαιοκάπηλους στο κατεχόμενο, από τα τουρκικά στρατεύματα, τμήμα της Κύπρου. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η συλλογή 173 θησαυρών (εικόνων, ψηφιδωτών, τοιχογραφιών) που προέρχονται από πενήντα διαφορετικούς ναούς των κατεχομένων και επαναπατρίσθηκαν από τη Γερμανία στα τέλη του 2013.
           
Προσθήκη λεζάντας
    Ο επισκέπτης του Βυζαντινού Μουσείου έχει την δυνατότητα να περιδιαβεί τα τελευταία χίλια πεντακόσια χρόνια ιστορίας του τόπου, μέσα από την τέχνη της πρωτοβυζαντινής περιόδου (4ος – 7 ος αιώνας), της Μέσης Βυζαντινής περιόδου (10 ος - 12ος αιώνας), της Φραγκοκρατίας (1191-1478), της Βενετοκρατίας (1498-1571) της Τουρκοκρατίας (1571-1878) και της Αγγλοκρατίας (1878-1960).
               Με την έκθεση έργων σύγχρονης αγιογραφίας και ψηφιδωτού από Κύπριους καλλιτέχνες το Μουσείο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες του και τη δυνατότητα αγοράς αυθεντικών έργων. Με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου τον Μάρτιο 2015, κάθε Τετάρτη από 10.00’ ως 13.00’ θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθούν τη διαδικασία δημιουργίας βυζαντινών εικόνων και ψηφιδωτών από επαγγελματία καλλιτέχνη.
              
Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´,
Δεκέμβριος 2014