Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Κατάμεστη ήταν η Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητή Niyazi Kizilyűrek με τίτλο: «Γιώργος Βασιλείου: Στοχασμοί για το χθες και το αύριο» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014.
Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τα προσωπικά βιώματα και την πορεία του πρώην Προέδρου προς την προεδρική υποψηφιότητα, τον πόθο της Ένωσης και οι Κοινοτικές Σχέσεις, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το «βροντερό όχι» των Ελληνοκυπρίων, την ομοσπονδιακή Κύπρο και το μέλλον της.
Μέσα από τον ζωντανό διάλογο που διεξήχθη μεταξύ του πρώην Προέδρου και του Συγγραφέα Kizilyűrek εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πορεία της Κύπρου δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αποτελέσει προϊόν σκοπιμοτήτων, αλλά ενός στοχαστικού πλαισίου με όραμα τη βιώσιμη λύση στη βάση της ομοσπονδίας.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε πρόσφατα και στην κατεχόμενη Νεάπολη, αφού έχει μεταφραστεί και στην τουρκική γλώσσα. Πλάνα από την παρουσίαση στα κατεχόμενα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είπε ότι μέσα από τις 144 σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας του τόπου, αλλά και τα επιτεύγματα του Γιώργου Βασιλείου τα οποία αναγνωρίζονται και από πολιτικούς του αντιπάλους. Απτό παράδειγμα, ανέφερε, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1989.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι το βιβλίο είναι ευανάγνωστο και ότι ο κάθε ένας μπορεί να το διαβάσει εύκολα και γρήγορα. Πρόκειται, τόνισε, για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, το οποίο θα πρέπει να διαβαστεί από τους νεότερους για να μάθουν αρκετά πράγματα για την ιστορία της Κύπρου. Διαβάζοντάς το, πρόσθεσε, του αποτυπώθηκε στην ψυχή ένα αίσθημα θλίψης γιατί, όπως εξήγησε, αντιλήφθηκε τελικά πόσα λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε αυτό τον τόπο στα τόσα πολλά χρόνια.
Το βιβλίο παρουσίασε και ο διεθνολόγος Τουμάζος Τσιελεπής, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο, διανθισμένο με τα σχόλια του Νιαζί Γκιλζίγκιουρεκ, συνιστά μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια του ρεαλισμού, στην πολιτική σκέψη και στην ανάλυση πραγμάτων, συνιστώντας μια πολύτιμη συμβολή στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Από την πλευρά του ο Τάκης Χατζηδημητρίου, παρουσιάζοντας το βιβλίο, είπε πως είναι μια σημαντική μαρτυρία, ένα βιβλίο που αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά που αγγίζει και το μέλλον και με εμφανή συσχέτιση με την επικαιρότητα περιλαμβάνοντας στις σελίδες του αυστηρές απόψεις και κρίσης για θέματα διεθνούς, ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος.
Τους τρεις ομιλητές συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος.
Ο συγγραφέας Kizilyűrek είπε ότι για τον ίδιο το βιβλίο αποτελεί ένα προβληματισμό ατέλειωτο για το πώς μπορεί μια πολιτική κουλτούρα έγκαιρα να διαχωρίζει μεταξύ του εφικτού και ευκταίου και παραμένει μέχρι σήμερα αυτή η πρόκληση και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ, οι οποίοι είναι φορές που κατάφεραν να κάνουν αυτόν το διαχωρισμό αλλά ποτέ στην ώρα που επιβάλλεται, κάπως αργά. «Εύχομαι από εδώ και πέρα να ωριμάσουμε, να διαχωρίσουμε έγκαιρα μεταξύ του εφικτού και του ευκταίου και να διαλέξουμε το εφικτό».
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου είπε ότι σκέφτεται με θλίψη το τι είχαμε, τι θα μπορούσαμε να έχουμε και τι κινδυνεύουμε να χάσουμε εάν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε όπως σκεφτόμασταν όταν οδηγήσαμε τη χώρα από το ένα κακό στο άλλο κακό. Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, αλλά και προς χιλιάδες άλλους, είπε ότι  κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε, αλλά παρόλα αυτά δεχόμαστε με μια παθητικότητα την κατάσταση που υπάρχει γύρω μας και αυτό είναι τραγικό πραγματικά, γιατί του είναι αδύνατο να φανταστεί ότι αυτός ο λαός δεν μπορεί να ζήσει ενωμένος. Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό θα συνεχίσουμε σιγά – σιγά να πηγαίνουμε ακόμα χαμηλότερα, ενώ εάν επιλυθεί το Κυπριακό θα σημειωθεί σημαντική άνοδος της κυπριακής οικονομίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρέσβης της Ελλάδος, στελέχη της Κυβέρνησης, πρώην Υπουργοί και τεχνοκράτες, φίλοι και εκτιμητές του έργου του κ. Βασιλείου.
Τέλος Ανακοίνωσης