Παρασκευή 11 Απριλίου 2014



Συναυλίες Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου
ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΑΙ ΒΕΡΕΝΙΚΗ


Πάφος: Τετάρτη 30 Απριλίου Μαρκίδειο Θέατρο, 20:30
Λευκωσία: Παρασκευή 2 Μαΐου Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, 20:30

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σας προσκαλεί να απολαύσετε δύο δραματικά οπερατικά έργα των Mozart και Haydn που πηγή έμπνευσής τους έχουν δύο γυναικείες μορφές του αρχαίου κόσμου: τη Ηλέκτρα και τη Βερενίκη με σολίστ τη γνωστή Κύπρια σοπράνο Κατερίνα Μηνά. Στο ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν η εσωτερικής διάθεσης σύνθεση Epitafium του Ανδρέα Μουστούκη και η γεμάτη φως και ενέργεια Συμφωνία αρ. 8 σε Φα μείζονα, έργο 93 του Beethoven. Την ορχήστρα διευθύνει ο Κύπριος μαέστρος Γιώργος Κουντούρης.

Η Ηλέκτρα, πριγκίπισσα του Άργους τραγουδά το ρετσιτατίβο και άρια "Oh, smania! oh Furie! - D' Oreste, d'Ajace", προς το τέλος της όπερας του Mozart Ιδομενέας. Πρόκειται για μια έντονα δραματική σκηνή όπου η Ηλέκτρα, ερωτευμένη με τον Ιδαμάνθη, γιο του βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα, βρίσκεται στην τραγική θέση να εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ένωσης με τον αγαπημένο της, αφού μετά από προσταγή του θεού Ποσειδώνα, ο Ιδαμάνθης θα παντρευτεί την Πριγκίπισσα της Τροίας Ιλιάδα. Στο έργο του Haydn Η σκηνή της Βερενίκης, η Βερενίκη, σύζυγος του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά, είναι ερωτευμένη με τον γιο του συζύγου της Δημήτριο και βασανίζεται από αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα. Και οι δύο συνθέσεις αποδίδουν με θαυμαστό τρόπο την ταραγμένη ψυχολογική κατάσταση των δύο γυναικών.

Ο Ανδρέας Μουστούκης αφιέρωσε τo Epitafium (2006) στη μνήμη του Dmitri Shostakovich με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. O συνθέτης γράφει για το έργο του: «Κρατώντας στο πιο κρυφό μέρος του στήθους τους στίχους του Lorca που αποτελούν και μέρος της 14ης συμφωνίας του Shostakovich, σκέφτομαι αυτό που ορίζει την ζωή και την τέχνη. "Εκατό σφοδρά ερωτευμένοι, αποκοιμήθηκαν με αιώνια όνειρα, βαθιά μέσα σε άνυδρη γη." (De profundis F. G. Lorca, ελεύθερη μετάφραση)».

Η 8η Συμφωνία του Beethoven εκπέμπει ζωτικότητα και ευχάριστη διάθεση. Σύμφωνα με κάποιους μουσικολόγους όπως τον Antony Hopkins, στην προτελευταία του συμφωνία ο συνθέτης κάνει κάποια μουσικά αστεία, όπως την παρωδία του μετρονόμου στη 2η κίνηση, μία πρόσφατη εφεύρεση της εποχής, ο οποίος ξεκουρδίζεται προς το τέλος της κίνησης. Σημαντικό είναι ότι ο ίδιος ο Beethoven θεωρούσε την 8η πολύ καλύτερη από την 7η του Συμφωνία. Τη δε 4η κίνηση της Συμφωνίας, ο μεταγενέστερος του Beethoven, Tchaikovsky περιέγραψε ως «ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά αριστουργήματα του Beethoven».

Υποστηρικτής: Δήμος Πάφου
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017».

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: €12 και €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 18 ετών
Προπώληση εισιτήριων γίνεται στα ταμεία των Θεάτρων.
Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο (Ανδρέα Γερούδη, Πάφος, Τηλ.: 26 932571)
Διατίθενται 3 ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας
Λευκωσία: Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία, Τηλ.: 22 410181)
Διατίθενται 2 μέρες πριν από τη συναυλία από 4-7μμ και την ημέρα της συναυλίας από τις 4μμ.

Πληροφορίες στο 22 463144 και στην ιστοσελίδα www.cyso.org.cy.