Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Κύπρο




ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ’74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 28 Νοεμβρίου 2013, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Κύπρο, του βιβλίου Ποιητικής γενιάς του ΄74 στην Κύπρο. Η γενεαλογία και η έκφραση της αμφισβήτησης, του συγγραφέα Γιάννη Η. Ιωάννου, Καθηγητή του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη βιβλιοπαρουσίαση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, η οποία πραγματεύεται τη θεματική της αμφισβήτησης στη σύγχρονη κυπριακή ποίηση, ενώ αποτελεί αξιόλογη συνεισφορά στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών  και στην επιστημονική ανάλυση της κυπριακής ποίησης.
Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε από τους λογοτέχνες-κριτικούς, κύριο Γιώργο Φράγκο και κύριο Ηakki Yücel.
Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση από τον συγγραφέα του βιβλίου, κύριο Γιάννη Ιωάννου και συζήτηση στην οποία προήδρευσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Niyazi Kizilyürek.
Σύντομη περίληψη του βιβλίου
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται τη θεματική της αμφισβήτησης στη σύγχρονη κυπριακή ποίηση. Εισαγωγικά, εξετάζονται ενδεικτικά κείμενα μεταιχμιακών ποιητών και στη συνέχεια, σχολιάζονται και αναλύονται κείμενα μιας κατηγορίας ποιητών της λεγόμενης Γενιάς του ΄74, που εκφράζουν τη διάψευση, τη διαμαρτυρία, την αμφισβήτηση και την ατομική εξέγερση σε ύφος που κυριαρχεί η τολμηρότητα, η προκλητικότητα και ο σαρκασμός σε σχέση με τα οριακής σημασίας γεγονότα του 1974 και το κλίμα που δημιουργείται στην Κύπρο. Επιχειρείται επίσης, η σκιαγράφηση της υφολογικής εξέλιξης της ποιητικής γραφής της συγκεκριμένης κατηγορίας ποιητών. Το υλικό που περιλαμβάνεται στη μελέτη αφορά κυρίως τη πρώιμη παραγωγή της Γενιάς αυτής και επιχειρεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα στοιχεία που διαμορφώνουν τη θεματολογία και την αισθητική της ποιητικής γραφής της υπό συζήτηση περιόδου. Επιχειρείται επίσης,  η αποκατάσταση της σχέσης των κειμένων αυτών με το πολιτισμικό περιεχόμενο των κινημάτων διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα ανά το παγκόσμιο, που σημαδεύουν τις κοινωνίες του δυτικού κόσμου σε διάφορα επίπεδα.

Τέλος ανακοίνωσης