Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Επιχορήγηση Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση



Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντική χρηματική επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας SAVES – “Students Achieving Valuable Energy Savings”.


Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να συνδράμει στην καλλιέργεια ανεπτυγμένης ενεργειακής συνείδησης στους φοιτητές των Πανεπιστημίων. 
Το έργο επικεντρώνεται στους ενοίκους φοιτητικών εστιών οι περισσότεροι εκ των οποίων για πρώτη φορά ζουν μακριά από το σπίτι τους και είναι σημαντικό να αποκτήσουν νέες συνήθειες σωστής ενεργειακής χρήσης.
Οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου, θα κληθούν να διαγωνιστούν με άλλους φοιτητές πανεπιστημίων από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Λιθουανία, Σουηδία και Ελλάδα, οι οποίοι διαμένουν επίσης τις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων τους, σε διαγωνισμό μείωσης της ηλεκτρικής κατανάλωσης των εστιών όπου διαμένουν. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος συνολικά 484 φοιτητικές εστίες, από 19 πανεπιστήμια της Ευρώπης.    
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το 2014 και θα έχει διάρκεια δύο χρόνων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι φοιτητές θα διαπαιδαγωγηθούν σε θέματα σωστής ενεργειακής πρακτικής, θα τους τεθούν προβλήματα/καταστάσεις κατά τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούν την κατανάλωση ενέργειας στις διάφορες περιπτώσεις. Για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του ενεργειακού διαγωνισμού, έχουν ήδη εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές ενέργειας, οι οποίοι θα παρέχουν στους διαγωνιζόμενους φοιτητές πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, για την κατανάλωση ηλεκτρισμού του κτηρίου τους. Η βαθμολογία θα γίνει βάσει της εξοικονόμησης  ενέργειας που επιτυγχάνει κάθε κτήριο των φοιτητικών εστιών σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.